logo
NIEUWS BERICHT
Zwembad Blokweer gesloten

Alblasserdam, 10 mei 2022
Update over Zwembad Blokweer
Onderzoeksbureau: Zwembad zeker tot zomer 2023 gesloten.

Oplossingen mogelijk voor gesloten zwembad Alblasserdam

Er zijn oplossingen mogelijk voor de problemen door roest- en scheurvorming in zwembad Blokweer in Alblasserdam. Dat blijkt uit het conceptrapport dat de gemeente heeft ontvangen van het gespecialiseerde onderzoeksbureau. Eind mei ontvangt de gemeente het definitieve rapport van het onderzoek. Wethouder Arjan Kraijo: "Dan kunnen we goed de oplossingen bekijken, afwegingen maken en dingen verder uitzoeken. Vervolgens gaan we in juni met de gemeenteraad in gesprek wat we kunnen doen, wat het kost en wat de gevolgen zijn. Na de zomervakantie neemt de raad een beslissing hoe nu verder."

Langer dicht
Welke oplossing de gemeenteraad uiteindelijk ook kiest, het zwembad kan zeker niet voor de zomer van 2023 open. Dit komt met name door de huidige lange levertijden van bouwmaterialen. Wethouder Arjan Kraijo: "Dit is natuurlijk heel vervelend voor iedereen. We snappen dat dit rauw op het dak kan vallen. We hadden allemaal gehoopt dat de problemen makkelijker en sneller opgelost konden worden. Niet in de minste plaats alle gebruikers van het zwembad: de kinderen en hun ouders, leden van de vereniging en de reddingsbrigade, baantjeszwemmers en het personeel van Blokweer natuurlijk."

Tijdelijke oplossingen in buurgemeenten
De beheerstichting van het zwembad BSSA gaat kijken of de zwemlessen, net als nu, in Papendrecht en Sliedrecht gegeven kunnen blijven worden. De BSSA informeert de ouders zodra hier meer over bekend is. De sluiting heeft ook grote impact op de Wiekslag en de Alblasserdamse Reddingsbrigade. Voorzitter Lykele Bokhorst: "Wij zijn goed met beide verenigingen in gesprek en steunen ze waar mogelijk. Zij zijn ook een belangrijke schakel in het voortbestaan van het zwembad." Recreatieve zwemmers moeten de komende tijd ook hun baantjes blijven trekken in andere baden.

Bokhorst wil nog een grote pluim uitdelen aan het personeel van het zwembad: "Zij blijven zich onverminderd inzetten terwijl de langere sluiting ook voor hen een enorme tegenvaller is. De sluiting van het bad heeft op velen een enorme impact. Niemand heeft om deze situatie gevraagd maar laten we met elkaar werken aan weer een veilig zwembad in Alblasserdam! Mensen met vragen kunnen uiteraard bij ons terecht via info@blokweer.nl.

Afronding rapport
Op dinsdag 1 februari 2022 heeft het college van Alblasserdam het zwembad Blokweer per direct gesloten. Er bleek roest gevormd op de zwembadbak. Dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken. Veiligheid staat voorop voor de gemeente en BSSA. Op basis van reguliere inspecties en aanvullend onderzoek is naar voren gekomen dat er maatregelen moeten worden genomen. Een onafhankelijk onderzoeksbureau heeft het probleem vervolgens goed onderzocht en mogelijke oplossingen in kaart gebracht.

Het rapport wordt deze maand afgerond en door de onafhankelijke onderzoeksorganisatie TNO beoordeeld. Daarna gaat de gemeente de oplossingen verder onderzoeken en voor- en nadelen afwegen. Te denken valt aan de doorlooptijd van de oplossing, de technische en de financiële gevolgen. Direct na de zomervakantie wordt de gemeenteraad gevraagd een keuze te maken.Terugblik
De zwembadbak van zwembad Blokweer is van Roest Vast Staal oftewel RVS. Sinds de opening van het zwembad in 2014 zijn er vernieuwde inzichten over het gebruik van RVS in zwembaden, dat heeft geleid tot aangepaste regelgeving. Daarom monitoren we, volgens de wet- en regelgeving, scherp op de veiligheid. Er zijn roestplekken waargenomen op de zwembad bak.

Op dinsdag 1 februari 2022 bleek dat veilig gebruik van het zwembad niet kon worden gegarandeerd vanwege roestvorming op de stalen constructie. Omdat veiligheid voorop staat besloten de BSSA en het gemeentebestuur om het zwembad in sportcentrum Blokweer per direct te sluiten.

Op maandag 7 februari was het waterpeil in het zwembad met één meter gedaald om de druk op de constructie af te nemen. In overleg met het waterschap werd het zwembadwater gedoseerd en zorgvuldig afgevoerd via de riolering. Vanwege de heftige regenval is het tempo van leegpompen iets afgenomen.

« terug  |  deel dit artikel op: t f l w
CONTACT

SC Blokweer
Sportlaan 3
, 2951 HL Alblasserdam

locatie en route

Telefoon: 078 - 692 00 40
 |  E-mail: info@blokweer.nl

tips & tops

twitter facebook volg blokweer op:
i SPONSERS
 • Prins Auto
 • Zijderveld garden and home
 • Automobielbedrijf A. Bochanen & Zonen
 • DG Graphic Design
 • Klaroen.nl
 • Cultureel Centrum Landvast
 • Grieks Afhaalcentrum Nefeli
 • SNS Bank - Alblasserdam
 • Euro Funcenter
 • Heart 4 Cars
 • Ford Wensveen
 • Hier uw advertentie
 • Bodily Welness
FOTOGALERIJ
fotogalerij

meer fotogalerijen »