sport Zwem- en Poloclub Wiekslag
Zwem- en Poloclub Wiekslag
Contact: Femke v/d Rhee
Telefoon: 06 - 543 077 43
E-mail: secretaris@wiekslag.net
Postadres: Fop Smitstraat 50
2953 XG Alblasserdam
Website:  
wiekslag.net
tw fb

Zwem- en poloclub Wiekslag is op 20 september 1972 opgericht door een fusie van Z&PC Veno uit Nieuw Lekkerland en Z&PC Lammetjeswiel uit Alblasserdam. Aanleiding van deze fusie was de opening van het overdekte zwembad Blokweer in Alblasserdam waardoor de leden verlost werden van de soms barre omstandigheden van het zwemmen in open water. In het eerste jaar begon Wiekslag met 5 teams aan de waterpolocompetitie. Al snel volgden de zwemafdeling en de zwemles. Een veel gezien persoon in deze tijd was badmeester Tienpond, waarnaar nog altijd een jaarlijkse bekeruitreiking is vernoemd, bestemd voor iemand binnen de vereniging die van grote betekenis is voor de club.

Zwemles ABC
De zwemles heeft verschillende groepen in het ondiepe bad en het diepe bad, al naar gelang in hoeverre een kind gevorderd is. De lessen beginnen in het ondiepe bad; hier worden de kinderen allereerst watervrij gemaakt en vervolgens wordt de basis gelegd voor de diverse zwemslagen. Dit kan best een tijd duren, zelfs voordat zij met de zwemslag beginnen moeten de kinderen al veel dingen leren.

Aanmelden voor het leszwemmen kan aan de balie bij het zwembad.

Brevetzwemmen
ZPC Wiekslag geeft les in de brevetten D t/m G voor zwemmers die na het behalen van hun elementaire ABC-diploma's verder willen met zwemmen en/of waterpolo. Zaterdag van 9.00 tot 10.30 staan enthousiaste instructeurs aan het bad om kinderen plezier te laten beleven aan het zwemwater. In deze jeugdopleiding worden stap-voor-stap de diverse zwemslagen aangeleerd, met bijbehorende starts en keerpunten.

Vanaf het seizoen 2012-2013 heeft de CREZ met behulp van zwemtrainer Robbert Donk en diverse andere vrijwilligers gewerkt aan een vernieuwde opzet van de jeugdopleiding. Deze nieuwe opzet beoogt een betere aansluiting van het brevetzwemmen en de zwem- en poloschool. Daarom kunnen leerlingen al vanaf brevet D kiezen om mee te draaien binnen de zwem- en poloschool. Plezier staat daarbij hoog in het vaandel en kinderen zijn dan ook vrij om te kiezen of zij dat willen. Andersom zijn pupillen in de zwem- en poloschool wel verplicht om het Brevetzwemmen te volgen.

Kijk voor uitgebreide informatie over het Zwem ABC, en Brevetzwemmen, zoals alle diploma- en brevet eisen op de website van ZPC Wiekslag: www.wiekslag.net

Trim zwemmen
Op vrijdagavond van 20.30 uur tot 21.30 uur heeft Wiekslag voor de 25-plussers een uurtje trimzwemmen. Trimzwemmen is een uurtje actief tot rust komen na een drukke week. Elke week staat er een “trimmaster” aan de badrand om een training te geven.

Waterpolo
Waterpolo is een sport voor alle leeftijden. Bij Wiekslag kunnen kinderen die hun C-diploma hebben behaald al terecht bij de poloschool. Hier trainen kinderen vanaf 6 jaar 1 keer per week om zo de diverse technieken van het waterpolo onder de knie te krijgen. Deze kinderen spelen elke maand een mini-waterpolotoernooi in de regio. Bij deze toernooien staat de gezelligheid voorop. De pupillen (voor kinderen onder de 12 jaar) spelen een competitie op een veld van 20 meter met een kleiner doel dan bij reguliere wedstrijden. Hier wordt er al meer gelet op de spelregels. Verder is er een mix-team voor spelers en speelsters in de leeftijd van 12 tot en met 14 jaar, een jongens aspirantenteam in de leeftijd van 14 tot en met 16 jaar en een heren jeugdteam.
De seniorenafdeling bestaat uit een tweetal dames teams en drie heren teams. Tenslotte is er nog een recree-team dat vooral voor de gezelligheid 1 keer per maand een waterpolowedstrijd speelt. De jeugdteams (met uitzondering van heren jeugd) spelen hun thuiswedstrijden in zwembad Blokweer te Alblasserdam en de seniorenteams in zwembad de Hooght te Papendrecht.

Uitgebreide informatie over zwem en poloclub Wiekslag, zoals contributie en informatie over trainingstijden/dagen en actuele mededelingen vindt u op de eigen website. Hier vindt u ook het volledige wedstrijdrooster voor alle zwem- en waterpolo competities. Wiekslag is natuurlijk ook op twitter en facebook.

Sportcentrum Blokweer